Natuur
comments 10

Gestrand in het zuiden van IJsland: Vík

Het zuiden van IJsland lijkt wel in een schoonheidswedstrijd verwikkeld (maar dan zonder de bitch fights). Tijdens de 400 kilometer van Selfoss naar Höfn wil je tientallen keren stoppen om het landschap in je op te nemen. Vooral rond het kleine dorpje Vík kan je je een paar dagen amuseren.

Op zoek naar een vliegtuigwrak in IJsland

Iedereen kent ‘de bus’ uit het boek of de film Into the Wild. En anders heeft Tom Waes je er wel kennis mee doen maken. De plek in Alaska heeft een bijna mythische status nadat Christopher McCandless aka Alexander Supertramp er een aantal maanden leeft en uiteindelijk ook sterft. Een gecrasht vliegtuig in de buurt van Vík is op weg naar dezelfde mythische status.

Een vliegtuigwrak in een indrukwekkend landschap van besneeuwde bergtoppen en zwarte stranden in het zuiden van IJsland.

Het vliegtuigwrak ligt in een vrij tot zeer indrukwekkend landschap.

Een vliegtuigwrak onder een regenboog in het zuiden van IJsland.

United States Navy gone Baywatch.

In november 1973 maakte een vliegtuig van de United States Navy een noodlanding op het zwarte strand van Sólheimasandur. De restanten van het vliegtuig liggen er nog steeds. Het is een coole plek, en de zoektocht ernaartoe maakt het nog cooler. Rij je zoals wij rond zonder gps, dan is het een beetje gokken waar je precies van de Ringweg moet (een kleine 25 kilometer voor Vík) en waar je in die zwarte zandvlakte precies moet zijn. Maar je vindt het wel. Dat moment wanneer je over een duin rijdt en in de verte het vliegtuig ziet glinsteren in de zon, daarvoor doe je het.

Ben je wat minder dapper aangelegd of kan je niet zonder gps, dan vind je de precieze coördinaten wel online. Dat wij die coördinaten niet delen, heeft te maken met onze eigen avontuurlijke aard. Want geef toe, het is toch altijd leuker om zo’n fantastische plek zelf te ontdekken. (Om het even luchtig te houden: de inzittenden hebben het trouwens overleefd.)

Dyrhólaey: vechten tegen de wind – net zoals de papegaaiduikers

Een papegaaiduiker zit in het gras bij Dyrhólaey in IJsland.

Ik heb ‘m Elmo genoemd.

Sla rechtsaf naar weg 218 en rij naar Dyrhólaey, een prachtige klif aan zee. Je staat aan het meest zuidelijke punt van IJsland en ervaart nog eens ten volle de kracht van de natuur. De golven beuken genadeloos in op de rotsen en de wind heeft er vrij spel. Dat merk je ook aan de papegaaiduikers, de schattige vogels die de klif bevolken. Het zijn niet de beste vliegeniers, met hun kleine vleugeltjes lijken ze een beetje op stuurloze torpedo’s. Kijken hoe ze landen en opnieuw vertrekken is best een komisch schouwspel.

Volg het pad naar de vuurtoren op de top van de klif voor een schitterend 360°-uitzicht: zee, strand, weilanden, en in de verte bergen en gletsjers.

Uitzicht van op de top van de klif Dyrhólaey in het zuiden van IJsland: bergen, gletsjers en groen.

Het uitzicht van op de top van de klif Dyrhólaey.

Trapje op, trapje af aan Reynishverfi

Sla rechtsaf op de Ringweg naar weg 215 richting Reynishverfi. Het zwarte strand kom je nog tegen, maar de basaltkolommen zijn een interessant zicht. Die kolommen zijn ontstaan door lava dat langzaam zo is afgekoeld. Dappere, en een tikje competitieve, reizigers zullen de dwang om zo hoog mogelijk te klimmen moeilijk kunnen weerstaan.

Een aantal toeristen beklimt Reynishverfi in het zuiden van IJsland.

‘Blokken’ is nog nooit zo grappig geweest (sorry Ben).

Kijk je rechts uit over de zee, dan zie je de rotsboog van Dyrhólaey. Kijk je naar links richting de zee, dan zie je Reynisdrangar. Die rotsformatie zie je eigenlijk nog beter van op het strand van Vík.
Ben je trouwens plots met een massa volk op het strand, wacht dan gewoon 5 minuten. Dan laden de tourbussen hun kudde in en ben je weer alleen.

Vík: wandelen op het zwarte strand en erna een lekkere burger

Een wandeling door Vík is snel gebeurd. Een paar straten met kleine huizen, de atletiekpiste tegen de zee, het strand met zicht op Reynisdrangar, … Volgens de verhalen zijn dat trouwens geen rotsen in zee, maar trollen die zijn versteend door de zon.

De rotsen Reynisdrangar voor de kust van Vík (IJsland).

De rotsen Reynisdrangar voor de kust van Vík.

Wil je iets eten, dan is volgens ons Halldórskaffi de beste plek om dat te doen. Soep, sandwiches, burgers, lamsvlees of vis, pizza’s, overdadige taarten, … Het is er gezellig en lekker. Na een dag buiten smaakte de vegetarische burger ons zo goed dat we er de volgende dag gewoon opnieuw een zijn gaan eten.

Onderweg naar Jökulsárlón en Höfn

Laat je Vík achter je, dan rij je na een tijd door een gigantische lavavlakte: Eldhraun (dat moét je gewoon met een Lord of the Rings-stem uitspreken). In IJsland zien lavavlaktes er niet altijd uit als een dorre, zwarte woestenij. Die zijn er ook, maar Eldhraun is een lavavlakte gone Teletubbie. Sla het zijweggetje in dat je door de lavavlakte leidt en stap zeker even uit om die groene, zachte, mossige vlakte onder je eigen voeten te voelen.

Eldhraun is een uitgestrekte lavavlakte in IJsland die volledig begroeid is met zacht, groen mos.

Wie spot Jolijn?

Zo’n 3 kwartier later kom je in de buurt van Skaftafell. De bergen daar lijken bijna buitenaards. Reken daar dan nog eens bij dat IJsland bijna altijd zorgt voor een zeer dramatische lucht en je krijgt een indrukwekkend plaatje.

De mysterieuze bergen bij Skaftafell in het zuiden van IJsland, gehuld in mist.

De mysterieuze bergen bij Skaftafell in het zuiden van IJsland.

Blijf de Ringweg volgen tot je aan Jökulsárlón komt, het grootste gletsjermeer van IJsland en een van onze favoriete stops. Al komen de dorpjes Seyđisfjörđur en Stykkishólmur daarvoor ook wel in aanmerking, maar da’s nog een beetje voortrijden.

Om af te sluiten nog een waarschuwende noot aan de chauffeur van dienst: schapen zijn echt óveral in IJsland, en ze duiken graag plots in het midden van de weg op. Don’t say we didn’t warn you.

Een schaap in het midden van de weg in IJsland.

Er zijn in IJsland (veel) meer schapen dan mensen, en dat merk je.

10 Comments

  • Jolijn en Jesse says

   Zeker doen! En ben je een snelle beslisser, dan kan je tot en met nu zaterdag 18 april een retourvlucht Brussel – Reykjavík voor 218 euro boeken via Icelandair! 🙂

  • Jolijn en Jesse says

   Helemaal terecht, dat wordt een prachtreis! Hoe zit het met de voorbereidingen? Ik moet Raf eens wat meer uithoren. 🙂 Altijd welkom voor meer aanraders!

 1. Pingback: Jökulsárlón: iceberg ahead! - Petits Belges

 2. Pingback: Samen alleen zijn in the middle of nowhere - Petits Belges

 3. Pingback: Het noorden van IJsland: zwavel, walvissen, en haring - Petits Belges

 4. Net terug van een uiterst korte maar krachtige kennismakingstrip naar Ijsland. Halldórskaffi in Vík is inderdaad een aanrader: huiselijke sfeer, gastvrije en vriendelijke bediening, lekker eten! Wij bestelden de vis en kregen een kom soep met brood gratis! 🙂

  • Jolijn en Jesse says

   Da’s een plezier om te horen Steven! 🙂 Wij zijn de vluchten naar IJsland ook alweer in het oog aan het houden, it’s time to go back… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *