Cultuur
comments 2

Waarom Cubanen echte babbelaars zijn

In Cuba vergeet je snel dat je telefoon niet werkt en dat er zo goed als geen internet is. Wanneer je niet met een boek in je schommelstoel op het terras zit, is de kans groot dat je voor je het goed beseft aan het babbelen bent met de eigenaar van je casa, met de buren, met eender wie. Cubanen doen niets liever dan je honderduit vragen stellen over het land waar je vandaan komt, wat je daar doet, hoe je woont, hoeveel je daar verdient, … om dan even te grinniken als je hen vertelt hoeveel uren je elke week weer klopt. Een jongen in onze casa in Trinidad kon maar niet geloven dat we toch gemiddeld van 9 uur ’s ochtends tot 18 uur ’s avonds werken. Een ongelovige “Wanneer leven jullie dan?” volgde al snel.

Cubanen zijn van nature extraverter dan wij Belgen maar het is ook hun manier om de wereld te leren kennen. Hoewel de regels intussen wel versoepeld zijn, hebben ze weinig mogelijkheden om te reizen, internet staat er nog in de kinderschoenen en ook boeken of internationale kranten vind je er niet. Toeristen zijn hun ogen op de wereld en een onuitputtelijke bron van informatie. Doe hen, en jezelf, dus een plezier en babbel gewoon mee.

Portretten van 3 van onze buren in Trinidad (Cuba).

Onze lieve buren in Trinidad.

Je hoeft er ook niet echt moeite voor te doen. Eender wanneer, de kans is heel groot dat je buren gewoon op de stoep voor hun huis zitten. Wanneer je ’s ochtends de stad in trekt, ’s middags wanneer je even wil rusten, of wanneer je ’s avonds terugkomt van een dagje strand. Heel Cuba lijkt wel tijd en zin te hebben voor een praatje, op elk uur van de dag. Een van de meest gehoorde gezegdes over het land is dan ook “Wij doen alsof we werken, dan doet de staat alsof ze ons betalen”.

2 Comments

  1. Super leuk om te lezen allemaal !! Wij vertrekken 1 februari voor ongeveer een jaar (waarschijnlijk) naar Zuid-Amerika en starten in Cuba ! 🙂

    • Jolijn en Jesse says

      Merci Camille! En wat een fan-tas-tisch vooruitzicht! Jesse is ook al wel in Brazilië geweest, de rest van Zuid-Amerika is voor ons nog onbekend terrein. Maar dan kunnen we binnenkort jouw blog volgen he. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *