Natuur
comments 3

Viñales: het Cubaanse leven ‘op den buiten’

Wanneer je even genoeg hebt van de benzinegeur van Havana, kan je naar Viñales trekken om er kennis te maken met het Cubaanse boerenleven. Echt veel is er niet te doen, maar na de drukte van Havana hoeft dat ook niet.

Een meisje wandelt naar school in Viñales (Cuba).

Een meisje onderweg naar school.

We hebben er uren in onze schommelstoel op het terras gezeten. Gewandeld door heerlijk ruikende tabaksvelden naar ceiba, de heilige boom, of de heuvel opgeklauterd naar La Ermita voor een uitzicht over de vallei.

Ceiba, de heilige boom, bij avondlicht tussen de tabaksvelden in Viñales (Cuba).

Wandel bij zonsondergang zeker eens naar ceiba, de heilige boom.

Ga paardrijden en pauzeer even bij een grot waar je ook in kunt zwemmen (alleen doen als je fan bent van pikdonkere kleine ruimten). Stap in de auto en ontdek the great outdoors. Al bereid je je best wel voor op een beetje avontuur, want ‘dirt road’ klinkt soms al te mooi voor wat het is. We hebben een uur lang gereden zonder ergens bordjes, straatnamen of kilometerpaaltjes te zien. Onderweg waren de enige levende zielen die we tegenkwamen enkele landbouwers in een houten kar, mannen gewapend met machete en jachtgeweer, biggen, koeien en een heleboel gieren. Net iets anders dan de Malecón.

Guajiros, Cubaanse boeren, voor dag en dauw aan het werk in een tabaksveld in Viñales (Cuba).

Guajiros, Cubaanse boeren, voor dag en dauw aan het werk in een tabaksveld.

Rond Viñales liggen zo veel tabaksvelden dat je moeilijk weg kunt zonder uitleg te krijgen van een van de guajiros. Zoek geen fabriek of winkel op, maar vraag het gewoon aan de eigenaar van je casa particular.

De abuelo, grootvader van onze gastvrouw Ayleen in Viñales (Cuba), met een sigaar in z'n mond.

Abuelo vertelt ons hoe hij sigaren rolt.

Onze gastvrouw Haydee’s vader heeft ons het hele proces uit de doeken gedaan, weliswaar zonder z’n sigaar uit z’n mond te halen. Jammer genoeg was het dus vrij onverstaanbaar voor ons. Gelukkig heb je voor een verhaal over hoe je precies sigaren rolt al veel aan iemand z’n gebaren.

We waren een beetje nerveus over zelf rijden naar Viñales maar dat bleek echt niet nodig. De grootste uitdaging was vertrekken in Havana en de Autopista Este-Oeste vinden. Denk zelfs niet aan een gps want die werkt toch niet in Cuba. Koop een goede wegenkaart en je geraakt er wel. Cuba heeft niet veel wegen, kleine kans dus om verkeerd te rijden (ontwijk wel de gaten in het wegdek en de occasionele koe op de baan). En er is ook zo weinig verkeer op de baan dat je rustig kunt picknicken op de autosnelweg – moest je dat willen.

3 Comments

  1. Pingback: Rondreis door Cuba - Petits Belges

  2. Pingback: Havana Vieja: over slinkse linksen en rake rechtsen - Petits Belges

  3. Pingback: Trinidad: slow living a lo Cubano - Petits Belges

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *