Stad
Leave a comment

Trinidad: slow living a lo Cubano

In Trinidad is de tijd blijven stilstaan. De kasseistraatjes, de felgekleurde huizen met smeedwerk voor ramen en deuren, de bakker die ’s ochtends vroeg met z’n ratelende kar door de straten wandelt en luidkeels “Pan caliente!” roept (en je dus keer op keer wakker maakt …) en mensen voor wie slow living the only way of living is. Vergeleken met Viñales bruist Trinidad van leven, maar het is nog altijd eerder een groot dorp.

Een meisje springt bij valavond over een plas in de straten van Trinidad (Cuba).

Neem je tijd voor Trinidad en geniet van de alledaagse dingen.

Trinidad ontdek je dan ook te voet. In eender welk straatje zie je scènes uit het dagelijkse leven van de Cubanen: oude mannen die aan het dammen zijn, iemand die voorbijloopt met z’n contrabas onder de arm, kindjes op weg naar school, … En vroeg of laat kom je zeker uit op Plaza Mayor, het middelpunt van de oude stad. Je kunt niet naast de grote kerk kijken, maar eigenlijk hebben alle gebouwen aan het plein een rijke geschiedenis. Ze dateren uit de 18de en 19de eeuw, toen de suikerteelt in de nabije Valle de los Ingenios en de slavenhandel van Trinidad een rijke stad maakten.

Een groene en gele auto sieren het al kleurrijke straatbeeld van Trinidad (Cuba).

Cuba is een en al kleur.

 

Een uitzicht over de daken van Trinidad (Cuba).

Zicht op de heuvels rond Trinidad.

De meeste gebouwen aan het plein zijn nu musea, en wij hebben er het Palacio Cantero – Museo de Historia Municipal bezocht. Rond de grote binnenplaats ontdek je in verschillende kamers de geschiedenis van Trinidad. Beklim ook zeker de toren voor een prachtig uitzicht over de stad. Zoek op de daken rond het museum zeker de revolutionaire slogans. Fidel leeft! Eventjes toch nog …

Word gebeten door het duiken

Heb je genoeg van al dat gewandel en is het tijd voor wat actie? Ga dan duiken. Vraag gewoon in je casa wie ze aanraden en de kans is groot dat je je diezelfde dag nog in een wetsuit probeert te wurmen. Het was onze eerste keer en we vonden het ongelooflijk cool. We zijn tot 7 meter diep gegaan en ontdekten er een wereld die we voordien enkel kenden vanuit reclame voor high definition televisies.

Daarna kun je ook naar playa Ancon. Verwacht geen Bounty-strand, ga er gewoon wat luieren en zwemmen. Vergeet niet, plastic watersandalen zien er belachelijk uit, maar je gezicht wanneer je in een van de vele zee-egels stapt is nog net een streepje belachelijker. De laatste resten van een Cubaanse stekel hebben me nog maandenlang bij elke stap met gemengde gevoelens doen terugdenken.

Hiken naar een waterval

Ook leuk op een hete dag: Parque El Cubano, een natuurgebied niet ver van Trinidad. Na een korte hike kom je bij de waterval Javira. Je wandelt bijna de hele tijd door het bos en in het ijskoude water onder de waterval kun je heerlijk afkoelen. Durfallen springen er van de metershoge rotsen het diepe water in (durfal, check!). Onderweg is de kans groot dat je koeien, mét koereigers, hagedissen en misschien zelfs een slang tegenkomt. Geen paniek, op Cuba komen geen gifslangen voor.

Een muntgroene classic car onderweg naar Trinidad (Cuba).

Classic cars maken onderweg zijn in Cuba zoveel leuker.

Valle de los Ingenios

De Valle de los Ingenios, vallei van de suikerfabrieken, ligt een eindje rijden van Trinidad. In de 19de eeuw waren hier slaven aan het werk op de suikerrietvelden. De meeste suikerfabrieken en slavenbarakken zijn vernield tijdens de strijd om de onafhankelijkheid maar je ziet er vandaag nog steeds restanten van. Aan Manaca Iznaga kun je zelfs de 44 meter hoge toren beklimmen van waaruit de slaven in het oog werden gehouden.

Na een paar dagen Trinidad was het voor ons tijd om terug te draaien richting de bruisende Cubaanse hoofstad: Havana!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *