Stad
comments 5

San Francisco: beats, bikes, bodies, beaches

San Francisco draaide voor ons helemaal rond 4 B’s: beats, bikes, beaches, bodies. Voor ieder wat wils, wij apprecieerden het hele pakketje wel.

Zicht over de stad San Francisco (Verenigde Staten) in het ochtendlicht.

Jetlag heeft z’n voordelen: je ziet de stad wakker worden in het ochtendlicht.

In het spoor van de Beats

Een man met een strohoed op in de straten van San Francisco (Verenigde Staten).

San Francisco heeft oldschool charm.

San Francisco is de stad met de open, progressieve blik. Waar de burgemeester al meer dan 50 jaar een democraat is. Waar je al 10 jaar niet meer mag roken in parken. Waar als man verliefd worden op een andere man al lang niets abnormaals meer is. Waar je af en toe zelfs ongestoord naakt kan rondlopen (daarover later meer). En waar in de jaren 50 de Beat Generation het licht zag. Die groep van dichters en schrijvers vormde zich rond William S. Burroughs, Jack Kerouac en Allen Ginsberg.
We zijn in San Francisco niet ‘zomaar’ op de beats gebotst. Als er één boek is dat Jesse helemaal adoreert (fotografieboeken uitgezonderd), dan is het wel On the Road van Jack Kerouac.

Wil je je helemaal onderdompelen in de sfeer van de Beats, trek dan richting de wijk North Beach. Op 200 meter van elkaar vind je daar City Lights Books, Caffè Trieste, The Beat Museum, en Jack Kerouac Alley.

City Lights Books

Deze boekenwinkel is er al sinds 1953 en werd opgericht door Peter D. Martin en dichter Lawrence Ferlinghetti. City Lights verkoopt niet alleen een gigantische collectie boeken, ze geven er zelf ook uit. In 1956 bracht Ferlinghetti Howl & Other Poems uit van Allen Ginsberg. Howl staat bol van drugs en seks en het duurde dan ook niet lang voor Ferlinghetti aangeklaagd werd wegens het verspreiden van obsceen materiaal. De zaak kreeg heel wat aandacht en City Lights en San Francisco’s Beat Generation stonden meteen in de spotlight. Ferlinghetti werd vrijgesproken, City Lights bleef dé ontmoetingsplaats voor schrijvers, artiesten en intellectuelen.

De meest bekende boekenwinkel van San Francisco: City Lights Books.

Open door, open book, open mind, open heart.

Caffè Trieste

Giovanni Giotta introduceerde espresso en cappuccino in San Francisco. De Italiaanse immigrant miste espresso en opende in 1956 dan maar zelf een koffiebar. Wanneer de Beats nood hadden aan koffie, verhuisden ze van City Lights naar Caffè Trieste. Ze waren niet alleen, naar het schijnt heeft Francis Ford Coppola er veel aan The Godfather geschreven. Wandel je er nu binnen, dan is de kans groot dat iemand er luidop aan het voorlezen is uit eigen werk.

Een man leest voor uit eigen werk in de koffiebar Caffè Trieste in San Francisco (Verenigde Staten).

Zo stond Allen Ginsberg er in de jaren 50 waarschijnlijk ook bij. Zij het dan onder invloed van meer dan alleen espresso.

Biken naar Sausalito en Tiburon

Pelikanen zweven langs de Golden Gate Bridge in San Francisco (Verenigde Staten).

Je wordt er echt dol op pelikanen.

Huur een fiets en rij naar het noorden van San Francisco Bay Area. Je wil toch ook eens aan de andere kant van de Golden Gate Bridge geraken, en met de fiets is dat des te leuker. Bestemming van de dag: de dorpjes Sausalito en Tiburon, allebei aan het water.

De rit is zo’n 30 kilometer, en voor iedereen te doen. Reken op veel stops, om aan de andere kant van de brug de stad te bewonderen, om naar het prachtige uitzicht over de baai te staren, om de vreemde woonboten in Sausalito van dichterbij te bekijken, om vogels te spotten in het hoge gras op weg naar Tiburon, … of om de kaart nog eens deftig te bestuderen. Wij waren op een gegeven moment met net iets te veel overgave richting de oprit van een snelweg aan het fietsen (blijkbaar is dat sneller gebeurd dan je denkt). Geraak je zo heelhuids in Tiburon, neem dan simpelweg met je fiets de ferry richting San Francisco.

Een watervliegtuig in Sausalito, in San Francisco Bay Area (Verenigde Staten).

Leven langs het water.

Schrik niet van naakte Bodies

Een van de vele schaarsgeklede bezoekers van de Folsom Street Fair in San Francisco (Verenigde Staten).

Folsom Street Fair, je moet het eens meegemaakt hebben.

Ben je eind september in San Francisco en wil je al een tijdje eens uit die verdomde comfort zone stappen, then you’re in for a treat. Dan vindt Folsom Street Fair plaats, ‘the world’s biggest leather event’. 400.000 mensen komen daar samen om de laatste nieuwe speeltjes en snufjes te ontdekken en om ongestoord naakt of aan een leiband rond te lopen. Niet echt wat wij gewoon zijn, maar fantastisch dat dat in San Francisco gewoon kan. Hoe we Folsom Street Fair ontdekt hebben? Onze AirBnB was in de buurt en we zijn er simpelweg plots zo’n beetje beland (écht waar).
Folsom Street Fair (Folsom Street, tussen 8th Street en 13th Street)

Enkele bezoekers aan de Folsom Street Fair in San Francisco (Verenigde Staten).

Charlie was na zijn bezoek aan de Chocolate Factory nooit nog dezelfde.

Beach life, ook in San Francisco

Denk niet dat je voor mooie stranden alleen in het zuiden van Californië moet zijn. Ocean Beach en Baker Beach zijn waarschijnlijk de populairste stranden van San Francisco. En van die twee is Baker Beach zonder twijfel het mooiste. Je hebt op heldere dagen een uitzicht op de Golden Gate Bridge, op surfende beach boys, en wij kregen zelfs in één plaatje zowel pelikanen als dolfijnen te zien.

Een dolfijn komt naar adem happen en 2 pelikanen vliegen de zonsondergang tegemoet aan Baker Beach in San Francisco (Verenigde Staten).

Just take in the view.

San Francisco was het begin van onze road trip door Californië (en een klein stukje Nevada). We nemen je graag nog mee op sleeptouw naar Big SurYosemite en Death Valley en Sin City Las Vegas!

 

5 Comments

  1. Pingback: Van Yosemite naar Death Valley - Petits Belges

  2. Pingback: Las Vegas: meer dan casino’s en gettin’ wasted - Petits Belges

  3. Pingback: Big Sur, for sure - Petits Belges

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *