Onderweg
comment 1

Hoe deze 2 tegenpolen een reis voorbereiden

Het is gebeurd. De vlucht is geboekt, de koffers nog net niet gepakt. Nog een weekje voor we naar Bali vertrekken. Het perfecte moment om het te hebben over hoe wij als 2 complete tegenpolen een reis voorbereiden.
We kunnen vaak wel in een paar woorden zeggen wat we willen. Voor Jesse was dat wat Bali betreft simpel: surfen, surfen, onderwaterfotografie, en surfen. Voor mij zijn rijstvelden en schildpadden wel een goede reden om zeventien uur op een vliegtuig te zitten. Time to make a plan!

Hoe zij het doet

Omnivoor-gevaar

Je zou denken dat ik me dan toespits op het vinden van de mooiste rijstvelden en de beste snorkelspots voor die schildpadden. Maar waarom me beperken tot die twee? Ik ben een omnivoor wanneer het op reizen aankomt. Ik wil álles te weten komen over het land waar we naartoe trekken. En dat begint met boeken lezen.

Boeken, echte, en liefst meerdere

Eender waar we naartoe gaan, ik wil erover kunnen lezen. In een echt boek, niet alleen online, en dan nog liefst meerdere. Toen we vorige zomer heel last-minute op een vliegtuig richting Ibiza stapten, voelde ik me een beetje verloren zonder reisgids. In Alta Via op ’t Eilandje in Antwerpen, een ‘echte’ reisboekenwinkel, had ik toen ongetwijfeld iets gevonden.
Stel je geen Fnac of Standaard Boekhandel voor, in Alta Via draait het alleen maar rond reizen. De eigenaar geeft je graag advies, of bestelt boeken die niet meer in stock zijn. Ondertussen koop ik zelfs al boeken over bestemmingen die alleen nog maar op het ‘ooit eens-lijstje’ staan. Om me alvast in te lezen.

Jesse zit op de grond met z'n iPad in de hand en fotoboeken en een lp-speler rond hem, Jolijn zit achter de laptop met een reisgids en schriftje naast haar.

Een reis voorbereiden lijkt zo toch wel leuker op Jesse z’n manier.

Start bij Google, kom uit bij … chaos

Het internet, een zegen en een vloek. Tik Bali in in Google en je krijgt 307 miljoen zoekresultaten. Ik begin op m’n gevoel te graven, lees blogs, fora, toeristische gidsen, en haal inspiratie bij de rondreizen van Joker of ZuiDERHuiS. Ik kan úren routes en reizen vergelijken, stukjes knippen en plakken in ons eigen voorlopige scenario, me over landkaarten buigen, en AirBnB na AirBnB bekijken.

Tot … die overdosis informatie volledig contraproductief begint te werken. Vergeet surfen, onderwaterfotografie, rijstvelden, snorkelen, en schildpadden. Ik weet nu ook alles – of toch veel te veel – over tempels, spa’s, waar je een gratis tattoo bij je taco krijgt (écht waar), marktjes, en Dalí van Bali. Zucht.

Hoe hij het doet

Met z’n hoofd in de beelden

Klassiekers zoals The Rough Guide en Lonely Planet kunnen Jesse niet boeien, want: geen prentjes. Op dat vlak scoren de hippe reisgidsjes van Wallpaper al heel wat beter maar voor hem gaat niets boven echte fotoboeken om in de sfeer van een land te komen. Voor Bali liggen nu Les Danses à Bali van Henri Cartier-Bresson, Surfing Photographs from the Seventies van Jeff Divine en An Uncommon Archive van T. Adler Books bovenaan de stapel.

Follow Jesse’s board Bali Prep on Pinterest.

Pinterest. Google Images gone classy. Ik blijf er ver vandaan want: alleen maar meer afleiding. Voor Jesse is het een gedroomde verzameling beelden van surfers, golven, en de oceaan.

Music maestro!

Jesse zorgt ook voor de muziek. Zo heeft Bali al een eigen playlist op Spotify gekregen, en wanneer we gaan roadtrippen, is afspeellijstjes maken zijn ding. Zo hoort alt-J nu voor altijd bij IJsland en Charles Trenet bij onze roadtrip door Frankrijk langs de RN7, terwijl Trembling Hands van The Temper Trap ons altijd aan Cuba zal doen denken.

The plan

Wanneer ik ongeveer 64 verschillende scenario’s heb, brengt Jesse weer wat orde in de chaos en kloppen we meestal snel af. Dus, wat is het geworden? Canggu en Uluwatu (surfen en onderwaterfotografie), Gili Air (surfen, onderwaterfotografie, snorkelen én zwemmen met schildpadden) en ergens rond Mount Batukaru (rijstvelden). Plan made. Nu enkel nog die vlucht van 17 uur.

1 Comment

  1. Pingback: Groeten uit Bali: rijstvelden en tropisch woud - Petits Belges

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *