Natuur
comments 2

Patara Elephant Farm, een dag kinderlijk blij zijn

Jesse en ik hadden altijd een wrang gevoel bij de combinatie toeristen en olifanten. Je ziet ze vaak kunstjes opvoeren: schilderen met hun slurf, tegen een voetbal trappen, … Daar wilden we nooit aan bijdragen.

Maar in Thailand kan het ook echt wel anders. Na wat zoeken komen we bij Patara Elephant Farm terecht, een half uurtje rijden van Chiang Mai. Patara Elephant Farm redt olifanten uit circussen en van zware arbeid bij illegale houtkap. Je loopt er niet zomaar even binnen voor een half uurtje olifanten kijken. Je neemt een hele dag alle taken van de ‘mahout’, de olifantenverzorger, over. Zorg dus maar voor een goed ontbijt, want het wordt een actieve dag.

’s Ochtends word je voorgesteld aan je olifant, vrouwtje Mae Nam Dee in ons geval. Je kijkt eerst of ze in goede gezondheid is. Je leert waar je op moet letten in haar uitwerpselen, kijkt of ze zweet boven haar teennagels (dat is een goed teken), borstelt haar haar (olifanten zijn best behaard) en gaat samen met haar de rivier in om haar een goede schrobbeurt te geven. We horen zelf ook hoe melig het klinkt maar toch: je voelt al snel een band met ‘jouw’ olifant en weet gewoon dat het een dag wordt om nooit te vergeten.

Jolijn wast olifant Mae Nam Dee in de rivier tijdens een dagje bij Patara Elephant Farm.

Een olifant wassen is echt onbeschrijflijk leuk (de verplichte dress code van de mahouts moet je erbij nemen).

Nadat je een paar simpele commando’s hebt geleerd zoals ‘vooruit’, ‘stop’, en ‘brave meid’, doet je mahout voor hoe je nu precies op de rug van zo’n gigantisch dier geraakt. Hij doet het bliksemsnel, bij ons gaat het … stuntelig. En dan zit je daar en zet ze zich in beweging. Op een vlakke ondergrond? Niks aan de hand. Bergop of bergaf? Een tikkeltje eng. Voel je je op die stukken niet zo’n lefgozer, dan kun je natuurlijk ook gewoon naast je olifant wandelen door het bos. (Een tip van een ervaringsdeskundige: oefen alvast de limbo, anders kom je in de gigantische spinnenwebben tussen de bomen terecht …)

Een tocht door het bos nabij Chiang Mai (Thailand) op de rug van een olifant van Patara Elephant Farm.

Op tocht door het bos.

Na de lunch duiken de olifanten de rivier in en als je slim bent, jij ook. Wie wil er nu niet spelen in het water met olifanten? Echt onvergetelijk. Daarna doe je trouwens best je short of broek terug aan, want een olifant heeft heel lange en stugge haren – een beetje zoals een veegborstel. Na de tocht terug is het moeilijk afscheid nemen van ‘onze ‘olifant. Gelukkig krijg je een dvd vol foto’s en video’s van je dag, waar je nog lang naar zult kijken.

Een olifant en z'n mahout of verzorger van Patara Elephant Farm in een rivier nabij Chiang Mai (Thailand).

Zwemmen met olifanten? Ja hoor, waarom niet!

4200 baht per persoon (zo’n 110 euro) is duur, zeker voor Thailand. Je steunt er wel een fantastisch initiatief mee en krijgt nog eens het gevoel een kind te zijn dat zich mag laten gaan in de speelgoedwinkel.

Een groep olifanten met hun mahouts, verzorgers, in het bos nabij Chiang Mai (Thailand).

De groep olifanten met hun mahouts of verzorgers.

 

2 Comments

  1. Pingback: A lot of Thai: het beste Thaise eten maak je zelf - Petits Belges

  2. Pingback: Rondreis door Thailand - Petits Belges

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *