Cultuur
Leave a comment

2 atypische musea die je niet mag missen in Firenze

Firenze in la bella Italia. Waar je naartoe gaat om door smalle straatjes te slenteren, om gelato te eten op charmante piazza’s, en om naar Michelangelo’s David of de Ponte Vecchio te staren. Dat vinden wij ook allemaal prima, maar we zijn er ook naar 2 topmusea gegaan: La Specola en Museo Novecento. En die zijn heus niet alleen op een regenachtige dag de moeite.

La Specola: dieren (en mensen) uit lang vervlogen tijden

In tegenstelling tot de bekendste cultuurpareltjes van Firenze wordt La Specola niet bezocht door een massa toeristen. Toch moet je maar een stukje verder wandelen dan het Palazzo Pitti en de Giardino di Boboli, naar Via Romana 17. La Specola is een historisch zoölogisch museum en een van de oudste en grootste wetenschappelijke musea van Europa. Het opende de deuren in 1775, en zit vandaag nog steeds in hetzelfde gebouw. Best oldschool dus.

Een grote vitrinekast vol opgezette vogels in museum La Specola in Firenze (Italië).

Geen kat te zien. Enkel vogels.

Je krijgt er meer dan 5000 dieren te zien, opgezet en op sterk water. En dat is nog maar een fractie van hun collectie, die het gigantische aantal van 3,5 miljoen dieren telt. Van kasten vol ongewervelden wandel je richting vogels, vissen en zoogdieren. Het is onwaarschijnlijk om een kaartje dat aan een vogelpootjes hangt, te bestuderen en plots op te merken dat dat exemplaar al dateert van bijvoorbeeld 1856.

Een vitrinekast met verschillende soorten toekans en andere vogels in museum La Specola in Firenze (Italië).

Toekan het anders dan dat dit specht de moeite is.

Er staat zelfs een nijlpaard dat in de 17de eeuw nog heeft rondgelopen in de Giardino di Boboli. Bij sommige beestjes is het pijnlijk duidelijk dat de taxidermie nog in z’n kinderschoenen stond, of dat de taxidermist in kwestie het dier nooit in levenden lijve had gezien.

Het tweede deel van het museum is best opmerkelijk en niet aan te raden voor kleine kinderen of tere zieltjes. In La Specola ligt namelijk ook de grootste collectie ter wereld van wassen modellen van het menselijk lichaam. Die nagemaakte lijken werden voor anatomielessen gebruikt, zodat de studenten geen echte kadavers moesten gebruiken. Misschien een tikje ongemakkelijk om in rond te lopen omdat het zó goed gedaan is, maar denk eraan: het is gewoon was. En als het een geruststelling kan zijn: er zijn nog altijd ‘maar’ 10 kamers met wassen modellen, en 24 kamers met beestjes.

We moeten de machtige en steenrijke familie de’ Medici dankbaar zijn, want zij zijn destijds met deze gigantische verzameling begonnen. Opmerkelijk is ook dat La Specola tot de vroege 19de eeuw het enige museum was dat lijkt op de musea zoals we die vandaag kennen: toegankelijk voor het publiek.

Een aantal opgezette ongewervelden, een schildpad en een ongeïdentificeerde vogel in museum La Specola in Firenze (Italië).

Zeesterren en schildpadden bewaren nét iets makkelijker dan veren, zo blijkt.

We willen er nog eens naartoe, al was het maar om de Salone degli Scheletri, de ‘Hal der Skeletten’, binnen te geraken. Dat mag alleen op afspraak, en met een gids. (We begrijpen het als je ons na zo’n blogpost nu niet bepaald vrolijke mensen vindt.)

Museo Novecento: op ontdekkingstocht door de 20e eeuwse Italiaanse kunst

La Specola stond al op ons lijstje nog voor we in Firenze waren, het Museo Novecento hebben we pas ontdekt toen we ervoor stonden. Het bestaat dan ook nog maar sinds 2014.

Een zicht op de Piazza Santa Maria Novella door de glazen toegangsdeur van het Museo Novecento in Firenze (Italië).

Een blik op de Piazza Santa Maria Novella, waar je Museo Novecento vindt.

Het museum is volledig gewijd aan de Italiaanse kunst van de 20ste eeuw. We vonden het vooral interessant om rond te lopen in een museum dat niet de ‘usual suspects’ zoals Monet, Picasso, Van Gogh, … heeft hangen. Tussen de schilderijen, beeldhouwwerken, installaties en video’s zie je af en toe wel een bekende naam, zoals Lucio Fontana, maar voor de rest is het toch vooral een ontdekkingstocht tussen 300 veelal onbekende werken.

Een van de zalen van het Museo Novecento in Firenze (Italië).

Onder de glazen kokers aan het plafond kan je zelfs kunst hóren.

Een van de mooiste werken vind je helemaal bovenaan in het gebouw, op het overdekte dakterras. Daar wordt ‘The idea of Florence in cinema’ geprojecteerd. Het is een ongeveer 20 minuten durende aaneenschakeling van verschillende stukjes cinema, chronologisch van 1916 tot nu, allemaal gefilmd in Firenze. Zo herken je onder andere het meesterwerk La meglio gioventù. Ga er vooral even voor zitten, het is prachtig om de stad scène na scène te zien groeien en veranderen. En daarna: het echte werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *