Cultuur
comments 4

Naar IJsland in het spoor van Walter Mitty

Jarenlang heb ik geprobeerd om Jesse te overtuigen om naar IJsland te gaan. Tevergeefs. Koud, winderig en kil. Geen plek om je zomervakantie door te brengen.

Tot we, begin 2013, The Secret Life of Walter Mitty zagen in de bioscoop. 2 weken later is ons ticket geboekt. Wie had gedacht dat ik Ben Stiller nodig zou hebben om Jesse over de streep te trekken?

Ben Stiller regisseert en speelt de hoofdrol in The Secret Life of Walter Mitty. Walter Mitty is een gewone, ietwat saaie, man die zijn dagen op kantoor doorbrengt, dagdromend over heldendaden, romantiek en actie. Wanneer LIFE magazine, waar Walter en zijn droomvrouw werken, failliet dreigt te gaan, komt hij eindelijk in actie. Hij slaagt erin om de dagdromen achter te laten en beleeft een rollercoaster van echte avonturen.

Die avonturen brengen hem naar IJsland, Groenland, de Himalaya, en Afghanistan. En de scènes in al die landen zijn opgenomen in, jawel, IJsland.

Seyđisfjörđur: skateboarden naar een vulkaanuitbarsting

De waterval Gufafoss aan het dorpje Seyđisfjörđur.

De waterval Gufafoss aan het dorpje Seyđisfjörđur.

Walter sjeest op z’n skateboard door het groene IJslandse landschap, raast voorbij waterval Gufafoss en komt tot stilstand in een klein dorpje aan het water: Seyđisfjörđur. Na die scène wil je toch meteen vertrekken? Wil je dezelfde weg afleggen, rij (of skateboard) dan van Egilsstađir over de bergpas naar Seyđisfjörđur. Het dorpje ligt aan een fjord en is ingesloten door bergen. Tijdens de wintermaanden krijgt het zo goed als geen daglicht te zien en na hevige sneeuw is Seyđisfjörđur zo goed als afgesloten van de rest van IJsland. Dat allemaal verklaart misschien ook wel waarom er maar 665 mensen wonen.

De gekleurde huisjes van Seyđisfjörđur en het lichtblauwe kerkje in de achtergrond.

De gekleurde huisjes van Seyđisfjörđur en het lichtblauwe kerkje in de achtergrond.

Het is een charmant dorpje om even rond te wandelen. We waren vooral verrast door het restaurant van Hótel Aldan. Je ziet het meteen wanneer je Seyđisfjörđur binnenrijdt. Houten banken voor de deur, een licht interieur met houten vloeren, gezellig. Maar vooral: er stond een vegetarisch gerecht op de kaart. En geen slaatje of vegetarische pasta. Nee, een heuse zelfgemaakte notenburger met quinoa. Hola! Een fijne verrassing in het land van schapenvlees, gedroogde haai en schaaldieren. We hebben er ongelooflijk lekker gegeten. Daar heeft Jesse ook een opflakkering van z’n Belgische liefde voor bier gekregen. De gelukkige: de Toasted Porter van Einstök.

Stykkishólmur: waar Walter in full-on hero mode in de helikopter springt

Een bar, een pint bier, Walter die het niet meer ziet zitten. Tot zijn grote liefde Cheryl opduikt en onweerstaanbaar charmant Space Oddity van David Bowie begint te zingen. Exact wat Walter nodig had. Usain Bolt-gewijs sprint hij naar buiten en springt nog net op tijd in de helikopter die hem naar het schip Erkigsnek brengt. Fantastische scène.

Wil je het met eigen ogen zien, dan moet je helemaal aan de andere kant van IJsland zijn, in Stykkishólmur.

Het kleurrijke dorpscentrum van Stykkishólmur op het schiereiland Snaefellsnes in IJsland.

Stykkishólmur op het schiereiland Snaefellsnes in IJsland.

Stykkishólmur ligt in het noorden van het schiereiland Snæfellsnes, dat vaak ‘vergeten’ wordt door mensen die liever niet van de Ringweg afwijken. Jammer want Snæfellsnes wordt ook wel ‘IJsland in het klein’ genoemd, met watervallen, kraters, heuvels, vulkanen, … Alles op een relatief kleine afstand van elkaar. Stykkishólmur is met z’n kleine haven en gekleurde huizen dan ook een leuke plek om het schiereiland te verkennen. We hebben ons suf gezocht naar het gebouw dat het café aan de haven kan zijn maar volgens ons is er toch wat digitaal gefoefel bij komen kijken.

Een zicht op de haven van Stykkishólmur in IJsland.

Een zicht op de haven van Stykkishólmur in IJsland.

Höfn: de luchthaven in Groenland met z’n 2 huurauto’s

Helemaal aan het einde van de trailer zie je Walter aankomen in Groenland waar hij rijkelijk kan kiezen tussen een rode of een blauwe huurauto. Die scène is gefilmd aan de luchthaven van Höfn, in het oosten van IJsland.

We kunnen Walter Mitty niet meteen plaatsen in het zuiden of noorden van IJsland, maar trek daar vooral zelf op ontdekking want er zijn prachtige plaatsen  te vinden. Wie weet vind je daar wel je eigen Cheryl of Walter.

4 Comments

  1. Pingback: Samen alleen zijn in the middle of nowhere - Petits Belges

  2. Pingback: Het noorden van IJsland: zwavel, walvissen, en haring - Petits Belges

  3. Pingback: Gestrand in het zuiden van IJsland: Vík - Petits Belges

  4. Pingback: Eyes on the road dear: altijd onderweg - Petits Belges

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *