Natuur
Leave a comment

Hoe Ibiza erin slaagde om ons te verrassen

Ibiza: proppers, Pacha, hippies, dj’s, schuimfeestjes, drugs, jetset.

Of.

Ibiza: verlaten stranden, heerlijk eten, rust, zon, stilte, glooiende hellingen.

Wij kozen voor het tweede scenario. En dat deed deugd.

Waarom zijn we op een vliegtuig richting Ibiza gestapt? Simpel: het verraderlijke Belgische weer in juli. Er kwam een week aan met alleen maar regen. Een tikje wanhopig begon ik lastminutes te zoeken. Voor 500 euro per persoon een paar dagen Turkse rivièra of Spaanse costa in een megaresort met 600 kamers en – hoera – kinderanimatie en all-inbuffetten? Liever niet.

Ergens ver weg in mijn hoofd zat het noorden van Ibiza, naar het schijnt een klein paradijs. Een dag later lagen we er op het strand.

Een schilderij van het eiland Ibiza © Bernat Moreno (www.bizarriaesspumosa.com)

Ibiza door de ogen van © Bernat Moreno (www.bizarriaesspumosa.com)

Ver van het feestgedruis in Sant Joan de Labritja

Wil je feesten, blijf dan in het zuiden. Wil je ontspannen, ga dan richting het centrum en het noorden van het eiland. Over Eivissa, ‘Ibiza stad’, kunnen we je niets vertellen want daar zijn we alleen maar geland en vertrokken.

We vonden een AirBnB in Sant Joan de Labritja. Nog geen 1000 inwoners en, hebben wij even geluk, een heerlijk vegetarisch restaurant. Met de auto doe je er maar een half uurtje over om van de luchthaven naar Sant Joan te geraken. Ibiza is dus klein. Een huurauto geeft je de meeste vrijheid om het eiland te verkennen en is er best goedkoop.

Heerlijk en gezond eten

Een Belg op vakantie, die wil eten. Lekker eten. Op Ibiza is dat geen probleem, en het is vaak nog gezond en goedkoop ook. We raden je graag Can Anneta, La Paloma, en Sabores Naturales aan.

Can Anneta in Sant Carles: een instituut

Bij Can Anneta zijn we een aantal keer beland. Het is een authentiek, klein restaurant waar het onder de pergola altijd gezellig druk zitten is. Het menu is een beetje een allegaartje van salades, broodjes, pizza’s, tortillas, … maar het eten is altijd in orde. De inwoners van Sant Carles komen er hun post halen uit de oude postvakjes bij de bar.

Schilderij van restaurant en bar Can Anneta op Ibiza © Bernat Moreno (www.bizarriaesspumosa.com)

Restaurant en bar Can Anneta in Sant Carles de Peralta © Bernat Moreno (www.bizarriaesspumosa.com)

La Paloma in San Lorenzo: een hotspot

Ah, La Paloma. Blijkbaar een echte hotspot waar de jetset van Ibiza zich graag laat zien. We gingen er op goed geluk naartoe voor de lunch en kregen nog net een tafeltje in de volle zon. Wil je er ’s avonds gaan eten of wil je zeker een tafeltje onder de bomen, bel dan even vooraf. Op het menu overheerlijke en gezonde slaatjes, focaccia, en pasta. La Paloma staat steeds op de favorietenlijstjes van wereldberoemde dj’s. Swedish House Maffia vermeldt het restaurant zelfs op een van hun platen, en ook Sergio Herman is een grote fan. Onze tip: probeer zeker de sandwich sabich.

Sabores Naturales in Sant Joan: een ontdekking

Ons eigen dorpje wist ons nog het meest te verrassen. Sabores Naturales is een klein restaurantje met een volledig vegetarisch menu. Je kan er van ontbijt tot avondeten terecht op een gezellig terrasje. De gnocchi zijn er superlekker, en probeer zeker een (paar) dessertje(s).

Een schilderij van het centrum van het dorpje Sant Joan de Labritja in Ibiza © Bernat Moreno (www.bizarriaesspumosa.com)

Het centrum van het dorpje Sant Joan de Labritja in Ibiza © Bernat Moreno (www.bizarriaesspumosa.com)

Rustige stranden en een landschap gemaakt om door te fietsen

Zeer aangename vaststelling: zelfs in juli vind je nog rustige strandjes. Rij gewoon wat rond en volg pijltjes die beginnen met ‘Cala’. En neem je snorkel mee of koop er daar eentje. Onze favorieten:

  • Cala Mastella
  • Cala de Boix
  • Pou des Lleo

Heb je ook je sportieve fix nodig, huur dan een fiets bij Ibiza MTB. De omgeving en temperaturen doen je misschien niet echt als een flandrien voelen, de heuvels op Ibiza lijken er toch voor gemaakt. Helemaal leuk wordt het als je fiets aan je AirBnB geleverd wordt door de Belgische eigenaar van Ibiza MTB.

Willen we nog eens een paar dagen uitblazen, dan is de kans groot dat we opnieuw naar Ibiza vliegen. Tijdens de zomermaanden kan dat zelfs vanuit Deurne.

De prachtige schilderijen die je ziet, komen uit het boek Ibiza! van Bernat Moreno (www.bizarriaesspumosa.com). Hij geeft je zo een blik op zijn maand op Ibiza.

(Oh ja, voor dat feest-en-drugs-scenario kan je waarschijnlijk ook op Ibiza terecht. Maar dan zoek je beter een andere reisblog.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *