Stad
comments 6

Havana Vieja: over slinkse linksen en rake rechtsen

Voor Havana geldt nog meer dan ergens anders: laat het gewoon gebeuren. Het is een stad die je absoluut te voet moet ontdekken, vergeet die checklist die je op voorhand maakte. Laat je gewoon overrompelen door het licht, de magnifieke casas en de fantastische auto’s. Dat die prachtige casa op instorten staat en die auto om de tien minuten stilvalt, vergeten we er even voor de gemakkelijkheid bij te vertellen.

Een meisje in het roze gekleed, in een roze auto, viert haar quinceanera in Havana (Cuba).

Een meisje viert haar quinceañera, vijftiende verjaardag, in Havana.

Malecón: ‘den dijk’ van Havana

Je hebt Havana niet gezien als je niet over de 8 kilometer lange Malécon gewandeld hebt. Ontelbare keren zijn we er op en af gewandeld tussen Habana Vieja en Miramar, leuker dan een taxi. Al komen die in Havana ook in de buurt van een onvergetelijke ervaring. Echt leuk wordt het pas wanneer de wind opsteekt en de golven over de dijk blazen. Het zoute water verklaart meteen waarom de dijk op sommige plekken zo verdomd verrot is.

Golven spatten over de Malécon, de zeedijk, in Havana (Cuba).

Bij een ruwe zee wordt de Malécon, de zeedijk in Havana, een echt schouwspel.

Onderweg kom je langs de Amerikaanse ambassade, nu ja, de United States Interests Section (tussen Calle L en Calle M). Omdat de Verenigde Staten geen officiële ambassade wilden in Cuba, kaapten ze een stuk van de Zwitserse ambassade. Vreemde jongens, die Yanks. Toen George Bush Jr. nog aan de macht was, projecteerden de Amerikanen propaganda op gigantische schermen tegen het gebouw. Fidel reageerde er dan maar op door 100 Cubaanse vlaggen op het plein voor het gebouw te zetten. Propaganda aan het zicht onttrokken en de Malecón een kunstwerk rijker. De Cubaanse problem solving lijkt vaak verdacht veel op the Belgian way.

Tientallen Cubaanse vlaggen wapperen in de wind voor de Amerikaanse ambassade in Havana (Cuba).

Cubaanse vlaggen wapperen in de wind voor de Amerikaanse ambassade.

Edificio Bacardí: ’t stad vanuit de lucht

Wil je Havana vanuit de lucht bewonderen, ga dan naar het oude Edificio Bacardí. Op het dak geniet je van een fantastisch uitzicht. Vooral bij zonsondergang écht de moeite. Officieel mag je niet binnen in het art-decogebouw, maar zoals overal in Cuba kom je altijd net iets verder met enkele CUC achter de hand.
Edificio Bacardí, Av de las Misiones, tussen Empedrado en San Juan de Dios

Uitzicht over Havana (Cuba) bij zonsondergang van op het dak van het Edificio Bacardi.

Het uitzicht over Havana bij zonsondergang van op het dak van het Edificio Bacardí.

Gimnasio de boxeo Rafael Trejo

Een bezoek aan deze boksclub geeft je een mooi beeld van hoe Cubanen aan sport doen. Rafael Trejo boxing gym ligt in een klein straatje in Habana Vieja, de oude binnenstad van Havana. Je wandelt door een korte gang naar een binnenplaats die tussen twee hogere gebouwen zit geprangd. In het midden van de binnenplaats ligt de boksring, omringd door simpele houten banken. Habana Vieja heeft zijn naam niet gestolen. De boksschool heeft, net als de meeste plekken in dit stadsgedeelte, al veel generaties Cubanen zien opgroeien.

De schaduwen van 2 boksende Cubaanse jongens in Gimnasio de boxeo Rafael Trejo in Havana (Cuba).

Boksles in Gimnasio de boxeo Rafael Trejo.

Toen we de eerste keer Rafael Trejo bezochten, ontmoetten we er Pablo Lopez Castellanos. Een 74-jarige bokser die duidelijk nog steeds sneller was dan zijn schaduw. Zijn glorieuze overwinningen van vroeger sieren nog steeds de muren aan de inkom. Tijdens ons eerste bezoek kwamen we net op tijd voor een les: 19 schattige niños die met een engelengezicht aan komen lopen, en als jonge krijgers de ring uit stappen.

Gimnasio de boxeo Rafael Trejo, Calle Cuba 815, Habana Vieja

Maar Cuba is nog zo veel meer dan Havana alleen. Stap de auto in en rij richting het westen naar Viñales, of oostwaarts naar Trinidad!

6 Comments

  1. Pingback: Rondreis door Cuba - Petits Belges

  2. Pingback: Samen alleen zijn in the middle of nowhere - Petits Belges

  3. Pingback: Oud en nieuw in het buitenland - Petits Belges

  4. Pingback: Eten in Cuba: heb je graag bonen bij je bonen? - Petits Belges

  5. Pingback: Eyes on the road dear: altijd onderweg - Petits Belges

  6. Pingback: Viñales: het Cubaanse leven 'op den buiten' - Petits Belges

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *