Honger
comments 2

Eten in Cuba: heb je graag bonen bij je bonen?

De lokale Jeroen Meus zou het in Cuba niet eenvoudig hebben. Je kan in de gemiddelde Cubaanse supermercado terecht voor rijst, bonen en vlees. En misschien nog extra bonen, voor wie aandringt. Als vegetariër hadden we er dan ook weinig keuze. Maria, onze fantastische gastvrouw in Havana, vond het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die geen vlees eten. Waren we opgegroeid in Cuba, dan hadden we ongetwijfeld ook gewoon gegeten wat we konden krijgen. Toch zijn er enkele plekken die er wel echt in slagen om een soort van Cubaans-creoolse keuken uit de grond te stampen. Hier moet je zijn voor eten in Cuba.

Een meisje en een jongen kopen eten bij een winkeltje in Havana (Cuba).

De plaatselijke warme bakker, ook altijd lekker.

La Guarida, Havana

La Guarida is zonder twijfel de meest bekende paladar van Cuba. Een paladar is een restaurant dat wordt uitgebaat door gewone Cubanen, vaak in een omgebouwde huiskamer. La Guarida dankt z’n bijna iconische status aan de film Fresa y Chocolate, waarvan een aantal scènes zich in het gebouw afspelen. De traphal beneden is typisch Cubaans: zo vervallen dat het prachtig wordt. In het gebouw wonen meerdere families, en voor het restaurant moet je op de tweede verdieping zijn. Op de eerste verdieping hangt de was te drogen of zijn kindjes aan het spelen. La Guarida is een echt huiskamerrestaurant, de muren hangen er vol met kunst en het eten is echt heerlijk. Wil je er eten, reserveer dan zeker.
La Guarida, Concordia No 418 (tussen Gervasio en Escobar), Havana

De inkomhal met trap naar boven, naar paladar La Guarida in Havana. Een van de beste plaatsen om te eten in Cuba.

Ga de trap op en je komt terecht in paladar La Guarida.

Calle 10, Havana

Van Calle 10 moet je gehoord hebben, anders is de kans heel klein dat je er gewoon voorbij wandelt. Het restaurant ligt in de chique wijk Miramar, en is best atypisch omdat het zo modern is. Geen aftandse tafelkleden en een verfrommeld menu, maar aandacht voor elk detail. Je voelt je even in een beter Belgisch restaurant. We aten er lekkere pasta, en denken nog graag terug aan de tarta de limón. Zalig.
Calle 10, Calle 10 No 314 (tussen Av 3 en 5), Havana

Casa Haydee Chiroles, Viñales

Het is dan wel geen restaurant maar we kunnen niet anders dan het eten van Haydee een plekje in deze lijst geven. Na 5 dagen slecht eten in Havana werden we bijna extatisch toen ons eten op tafel kwam. Haydee was onze gastvrouw in Viñales. Ze woont in een kleurrijk, geweldig kitscherig huis met haar dochter Ayleen en haar ouders (de ‘abuelos’) en verhuurt een aantal kamers in de tuin. We hebben elke avond bij Haydee gegeten omdat ze een echt feestmaal op tafel zet: salade, omelet, bonen met rijst, vers fruit, gebakken zoete aardappelen, dulce de coco als dessert, … Muy rico! Helemaal zalig is het als je weet dat je meteen na het eten rustig in de schommelstoelen voor je kamer kan zitten met een lokaal biertje.
Casa Haydee Chiroles, Calle Rafael Trejo No 139, Viñales

Hostal Florida Center, Santa Clara

Blijf niet langer dan één nacht in Santa Clara, want echt veel is er niet te zien, maar als je er toch moet zijn, ga dan zeker eten bij Hostal Florida Center. We aten er ongelooflijk lekker, voor geen geld (al was dat laatste wel echt overal het geval). We bestelden het menu van de dag en kregen een salade, heerlijk brood met een mysterieus sausje, de beste spaghetti ooit (komijn en een druppel honing in de tomatensaus, onthouden!), koffie, likeur, … En dat voor het bedrag van 10 CUC. In totaal. Dat de maître (wij zagen er een Cubaanse David Davidse in) van ons een dikke fooi kreeg, was wel vanzelfsprekend. Estupendo!
Hostal Florida Center, Maestra Nicolasa Este No 56, Santa Clara

2 Comments

  1. Leuk artikel met prachtige foto’s. La guarida is erg mooi en je kunt er lekker eten, maar het is een dure paladar. Voor wie verder wil gaan dan Havana en Viñales (en dus de echte Cuba beter wil leren kennen) kan ik restaurant “Carmen” in Camaguey aanbevelen. Ideaal voor mensen die iets anders dan rijst met bonen willen, en zeker voor reizigers met (kleine) kinderen. Snelle service en lekker (en vooral gevarieerd!) eten.

    • Jolijn en Jesse says

      Bedankt voor de tip! We hebben alleen ‘de linkerhelft’ van Cuba gezien, maar als we ooit in Camaguey belanden, gaan we daar eten! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *