Natuur
comment 1

Groeten uit Bali: surf ‘n’ turf in Canggu

Canggu (echte pro’s spreken het Tsjangoe uit). Net zoals Big Sur een regio waarvan niemand zeker is waar ze precies begint en eindigt (niet dat iemand daar van wakker ligt). Waar we wel zeker van zijn: het is de ideale plek om je reis door Bali te beginnen. Naast het klassieke trio van zon, zee, en strand heb je er ook genoeg hippe winkels en restaurants om nog een beetje dat Europese gevoel te hebben. En juist ja, je kan er surfen. Dat ook.

Surfen, kokosnoot, surfen

Surfen is dé reden waarom we plots vliegtickets boekten naar Bali. Canggu is een aaneenschakeling van perfecte beach breaks. Wij sliepen op 2 minuten wandelen van Berawa beach, daarnaast ligt Batu Bolong en wandel je nog ietsje voort, dan sta je op Echo beach. Geen spoor van Martha en haar muffins, trouwens.

Een surfer in de golven van Berawa beach in Canggu, Bali.

Je hoeft heus zelf geen surfer te zijn om al dat entertainment in de golven te appreciëren.

Gebruik je jetlag nuttig! Het hele jaar door is er ongeveer 12 uur daglicht, van 6 tot 18 uur. Sta dan ook vroeg op, zeker wanneer je wilt surfen. De zee is dan kalm, waardoor je prachtig cleane golven krijgt. Bij opkomend tij surf je het best op Berawa beach, bij laag tij is Batu Bolong dan weer aan te raden. Breek je hoofd niet over hoe je je surfplank mee op het vliegtuig krijgt. Overal op het strand verhuren ze nieuwe planken, voor 50.000 rupiah (3,5 euro), en er is keuze zat. De verhuurder bij Batu Bolong had honderden planken staan, van mini-shortboards tot halve boten. Lig ook niet wakker van je sleutels, het strandbarretje bij Berawa beach had een kapstok hangen waar elke surfer z’n sleutels aan hangt. Tijdens die eerste dagen geraakten we er trouwens van overtuigd dat eender wat op Bali 50.000 rupiah kost. Een surfplank, een ligzetel of een scooter voor één dag, … Handig.

Kindjes joggen over het strand in Canggu, Bali.

De nieuwe lichting Balinese ninja’s. Ze zijn al bijna onzichtbaar.

IJsjes voor het slapengaan

Onze favoriete ontbijtplek is RUKO, op een paar minuten wandelen van Berawa beach. Goede koffie, muesli met yoghurt en vers fruit, heerlijke pannenkoeken, … Een fijne plek om je dag te beginnen en genoeg lekkers om de lunch over te slaan. Tenzij een kokosnoot op het strand ook telt. Of drie.

Palmbomen in een oranje gloed van de zon in Canggu, Bali.

Urenlang moeten wachten op het strand, verbrand, uitgehongerd, allemaal voor het perfecte Instagram-beeld. #stunning #wanderlust

Wanneer de zon onder is en je het zand en zout van je lijf hebt gespoeld, ga dan naar The Piring Daun voor Indisch (altijd goed) en Indonesisch eten. Het design van het restaurant is best atypisch, een en al beton en industriële elementen (de deur naar het toilet is gemaakt van platgedrukte olievaten en het terras wordt afgebakend door jerrycans). We zijn er fan geworden van egg murtabak, een mengsel van ei en groenten, gebakken in krokant deeg.

Voor je dessert hoef je maar een paar meter verder te zijn, bij Creamery. Bizar, want het ijs wordt voor je ogen gemaakt met vloeibare stikstof. Bestel hun Death by Chocolate, daarna kan je nog maar één ding doen en dat is neerploffen in je hangmat.

Het strand als racebaan

Ben je in Canggu, check dan zeker de kalender van Deus Ex Machina. Het Australische merk van surfplanken en moto’s heeft in Canggu hun Temple of Enthusiasm. Noem het een concept store, doordrenkt met de geur van benzine en surfwax: winkel, barbier, restaurant, atelier, garage… verpakt in een veel te hip jasje én met originele themavonden zoals Tacos & Tattoo. Jup, that’s right. Bij elke taco die je op dinsdag bestelt krijg je een gratis tattoo. Mocht je met zo’n vers ding mogen surfen, we hadden er voller uitgezien dan een Robbedoes-strip.

Een muurschildering en het atelier waar surfplanken worden gemaakt bij Deus Ex Machina in Canggu, Bali.

Jesse was best teleurgesteld toen niet zij maar een bonkige Australiër het startschot gaf voor Beach Track Friday.

Toen wij in Canggu waren, organiseerden ze net Slidetoberfest, een vierdaagse viering van Deus’ 2 grote liefdes: motoren en surfen. Wij hebben Beach Track Friday meegemaakt, oftewel mannen die zich nog jongetjes voelen en gaan motorcrossen op het strand. Daarvoor moesten we wel eerst tot bij een strand geraken waar zelfs onze Balinese gastvrouw nog nooit van had gehoord. Gelukkig vertrok iedereen aan The Temple of Enthusiasm en reden we in één lange colonne van scooters (meer Balinees wordt het niet) richting strand. Een namiddag vol testosteron met opspattend water en zand, en de geur van benzine.

Motorcross in de golven op een strand in Canggu, Bali.

Verbrande popo.

Zand op het strand in Canggu, Bali spat op terwijl 5 mannen hun motoren laten brullen en zo meteen zullen wegstuiven.

“Laten we eens allemaal zand in die fotograaf zijn lens gooien.” – “Haha, ja, grappig, doen we!”

Na Canggu laten we het strand en de zee even voor wat ze zijn, en trekken we richting het tropisch woud en de rijstvelden rond Marga.

1 Comment

  1. Pingback: Groeten uit Bali: rijstvelden en tropisch woud - Petits Belges

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *