Natuur
comments 7

Big Sur, for sure

Waar Big Sur precies begint en eindigt, daar bestaat discussie over. Vast staat dat het aan de Californische kust is, laten we voor het gemak zeggen van Carmel tot iets voor San Simeon. De kronkelende kustweg door dit dunbevolkte stukje Californië neem je best niet wanneer je haast hebt.

Surf City Santa Cruz

Kom je van San Francisco, neem dan meteen Highway 1 en rij langs de oceaan naar het zuiden. Na nog geen 2 uur kom je aan in Santa Cruz. Santa Cruz noemt zichzelf graag Surf City en je kan dan ook echt niet naast de surfers kijken. Wie de échte lefgozers aan het werk wil zien, slaat al iets vroeger af en checkt de monstergolven in Mavericks.

Een surfer in zee bij Santa Cruz (Californië).

Casually watching the show.

Vaders die met hun jonge zoontjes recht van de klif in de golven springen, grijze gespierde oudjes die zich duidelijk nog dagelijks in hun wetsuit hijsen. Zoek een plekje in de buurt van de vuurtoren, het is een plezier om naar te kijken.

Een jongen springt met z'n surfplank van de rotsen in zee in Santa Cruz (Californië).

Lefgozer! (Dat was best hoog.)

Santa Cruz Beach Boardwalk

Santa Cruz’ andere troef is een Sinksenfoor aan het water: de Santa Cruz Beach Boardwalk, al meer dan 100 jaar hét alternatief voor wie niet houdt van surfers en zonnekloppers.

Een zicht uit een restaurant op de pier op de Santa Cruz Beach Boardwalk in Californië

Foor aan zee.

Een witte classic car staat op de pier van Santa Cruz (Californië).

Surfen is niet voor krabbers.

Heb je geen zin om in een achtbaan te kruipen, dan kan je ook altijd in het lunapark op zoek naar de mooiste kantjes van de mens.

Twee oudjes kiezen hun prijs in het lunapark van de Santa Cruz Beach Boardwalk in Californië.

Prijsduifjes.

Big Sur: zet je auto vaak genoeg aan de kant

Kom je aan Bixby Creek Bridge, dan ben je in Big Sur beland. De brug is waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde plekken langs Highway 1. Ze zorgt dan ook voor meer pathos dan een uit de kluiten gewassen Andrea Bocelli-nummer.

Bixby Creek Bridge in Big Sur (Californië) in de mist.

Spectaculaire rookeffecten, voor de lasershow waren we net te vroeg.

Voor heel Highway 1 geldt: ziet het eruit als een mooie stop, dan is het dat waarschijnlijk ook. Maar soms moet je wel een eindje wandelen. Bijvoorbeeld bij Andrew Molera State Park. Om van de parking tot aan de oceaan te geraken, moet je eerst een eindje wandelen. Maar dan heb je het strand ook wel voor je alleen.

Ook tijdens een tochtje door Julia Pfeiffer Burns State Park kwamen we niemand tegen, alleen palmbomen, mist en een verdwaald reptiel.

Palmbomen langs Highway 1 in Big Sur (Californië).

Verdwaal in de natuur langs Highway 1 in Big Sur, niet alleen de weg en de oceaan is de moeite.

Stop ook zeker aan Big Sur River Inn. Heb je nood aan iets lekkers, dan komt de Big Sur Burrito Bar waarschijnlijk als geroepen. Maar het is sowieso de moeite om iets te drinken te kopen en door het gebouw naar buiten te wandelen. Met een drankje onder de bomen zitten, met je voeten in het water in een van de houten stoeltjes ín de Big Sur River. ’t Zijn de kleine dingen.

Zeeolifanten spotten bij zonsondergang

Net voor San Simeon kom je aan Piedras Blancas, waar je vaak een hele groep zeeolifanten ziet.

Twee zeeolifanten aan het vechten of spelen in de Grote Oceaan bij Piedras Blancas (Californië).

Mentos iemand?

Voor ons de ideale afsluiter na een dagje op Highway 1. Wij zetten onze road trip voort naar Yosemite en Death Valley en Sin City Las Vegas.

De Grote Oceaan bij Big Sur (Californië) tijdens zonsondergang.

The great white open.

7 Comments

  • Jolijn en Jesse says

   Hoe kan een kronkelende weg langs een oceaan met stranden aan de ene kant en bossen aan de andere kant nu niet je cup of tea zijn, Nies? 😉
   Fijn dat je nieuwsgierig bent geworden! 🙂

 1. Pingback: Groeten uit Bali: surf 'n' turf in Canggu - Petits Belges

 2. Pingback: San Francisco: beats, bikes, bodies, beaches - Petits Belges

 3. Winnie says

  Een trip naar de Westkust van Amerika staat hier ook al langer op het verlanglijstje! Hoe lang zijn jullie op pad geweest? Niet naar Los Angeles getrokken? Mij lijkt het ook niet meteen de tofste stad te zijn, maar vele nemen het wel op in hun planning precies…

  • Jolijn en Jesse says

   Dag Winnie! Wij hadden toen maar 15 dagen, wat echt kort is. Ik zou zeker proberen om 3 weken te gaan. We zijn gevlogen naar San Francisco, en terug naar huis vanuit LA dus onze laatste dagen hebben we daar gespendeerd. Nog niets over geschreven omdat het ons toen niet kon bekoren. Maar dat lag denk ik eerder aan het feit dat we heel moe waren en het ons een beetje frustreerde dat je daar voor alles de auto nodig hebt. Maar we willen LA zeker nog eens een kans geven want er zijn nog heel wat leuke plekjes die we toen niet hebben gedaan. 🙂 Wordt het plannen concreter, laat iets weten want we hebben van California heel wat reisgidsen – en een goede wegenkaart – liggen!

 4. Pingback: Eyes on the road dear: altijd onderweg - Petits Belges

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *