Honger
comment 1

A lot of Thai: het beste Thaise eten maak je zelf

Een soepje met tofu en groenten dat we gemaakt hebben bij A lot of Thai in Chiang Mai (Thailand).

Een soepje van tofu en groenten, meer moet dat niet zijn.

Kaffirlimoenblaadjes. Sinds onze reis door Thailand is het mijn lievelingsgeur. Een dagje koken met A lot of Thai in Chiang Mai, en je begrijpt snel waarom. Als je een beetje leest over Chiang Mai, dan ontdek je al snel dat het de Thaise hoofdstad van de kookcursussen is. Eten in Thailand is dan ook echt een feest. En waar je in sommige landen pech hebt als vegetariër (hallo Frankrijk), is het tegenovergestelde waar voor Thailand. Om thuis ook eens zelf een poging te wagen, klopten we aan bij Yui van A lot of Thai. Yui is zo’n beetje de lokale Jeroen Meus, ze komt geregeld op tv en als Gordon Ramsay in Thailand is, komt hij voor zijn tv-shows bij Yui aankloppen.

Je kan bij haar een halve of volledige dag kookles volgen. Wij gingen meteen all the way en zo kwam Kwan, haar man, ons ’s ochtends oppikken in zijn lichtblauwe VW-busje uit 1974. Chiang Mai is dan ook echt de hipsterhoofdstad van Thailand (toen we er in 2012 waren, reed de halve stad al op fixies rond).

Een gerecht met cashewnoten en groenten dat we bij A lot of Thai hebben gemaakt in Chiang Mai (Thailand).

Of cashewnoten en groenten, ook prima.

De kookles is gewoon bij Yui en Kwan thuis en het kleine groepje van 8 cursisten maakt het alleen maar huiselijker. De dag duurt ongeveer van 10 tot 17 uur en je leert er 6 gerechten bereiden. Yui doet elk gerecht voor, daarna is het aan jou! Wanneer je alles hebt gesneden en klaargelegd, is het vooral opvallend hoe ongelooflijk snel Thais eten klaar is.

Wat stond er op het menu: pad thai (dé noedel-klassieker), soep, loempia’s, gang ped (groene of rode curry), kip met cashewnoten (wij veggies maakten een variant met tofu), en als dessert sweet sticky rice met mango. Het was allemaal zonder twijfel het lekkerste dat we in Thailand hebben gegeten. Yui legt alles zo duidelijk uit dat het ook moeilijk fout kan gaan. Tussen de gangen door ga je samen met Yui naar een plaatselijke markt om alles wat zo typisch is voor de Thaise keuken van dichtbij te leren kennen, voelen, ruiken, en proeven.

Yui lijkt ook al overal in de wereld te zijn geweest. Toen we vertelden dat we in Antwerpen wonen, wist ze ons meteen te vertellen in welke winkel we alle ingrediënten wel zouden kunnen vinden (Seing Thai in de Chinese wijk). Redelijk indrukwekkend!

Zeker doen dus, en z’n 1500 baht (40 euro) per persoon zeker waard. Je krijgt er Yui’s kookboek ook nog bij dus geef ons maar een seintje wanneer je terug thuis bent, wij komen graag proeven.

Een markt met allemaal eetkraampjes in Chiang Mai (Thailand).

Een van de marktjes in Chiang Mai.

Heb je nog wat tijd in Chiang Mai, dan kunnen we je ook gerust een dagje bij Patara Elephant Farm aanraden.

1 Comment

  1. Pingback: Rondreis door Thailand - Petits Belges

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *